Abu-S-Salt-Umayya
Arriba - Dalt ] L'ermita Sant Joan ] L'ermita Sant Joan hui ] L'ermita Sant Joan 280 Aniversari ] La Creu de la Cometa ] [ Abu-S-Salt-Umayya ] 22/06/2001 1 ] 22/06/2001 2 ]

 

Ermita de la Cometa

Als meus moros de fa mil anys

La relació de la gent de la Cometa (i de Calp) amb el mon y la cultura àrab és tan estreta que no podríem veure’ns com som si no fos amb l’óptica d'una cultura mil.lenària que, d’alguna manera, homenegen en aquestes entranyables festes de Moros i Cristians.

Recordeu que tots els nostre contes de xiquets giraven al voltant d'històries de vells moros i de vells tresors. A més tot alló desconegut per als nostres avantpassats era capgirat a.. "coses de moros

Hui vull recordar a un d'eixos vells moros. Li deien Abu-S-Salt Umayya. Va nàixer r a Dénia a l’any 1068. De xicotet anava amb el seu pare per tota la Marina i, com no podia ser menys, diuen les cròniques que estava encisat per la meravella del nostre Penyal. Venia per la costa... per Moraira, on habitava una jove xiqueta de la que estava bojament enamorat. Aquesta xiqueta, que no era nativa del lloc, li contava d'un llogaret (La Cometa) on ella era de menuda, on les seves muntanyes donaven tant de bé als seus pobladors que mai ningú desitjava canviar la seva residència. A més, des de dalt d'un tossal (del "tabaco” li deien després) podien gaudir d'una de les belleses més imponents de la natura com ho era la meravellosa silueta del nostre Penyal.

Abu-S-Salt Umayya va fer cas de la seva estimada i va passar molts anys amb la nostra companya recollint plantes i estudiant totes les branques del saber. A l’any 1092 va abandonar, amb la seva mare, les nostres terres y anà a Sevilla. AI 1096 a Alexandria, després a Tunis, El Caire, fins A1-Mahdiyyah on va morir a l'any 1134 sent soterrat a la veïna ciutat portuària de Monastir.

Abu-S-Salt està considerat avui en dia com un enciclopèdic i eclèctic de la cultura universal però sobretot per haver publicat el seu "Tractat dels medicaments simples” que traduït després pel valencià Arnau de Vilanova, està considerada com un dels pilars fonamentals de la farmàcia moderna. No sabia el nostre vell amic Abu-S-Salt Umayya que darrere les seves investigacions de les plantes de la Marina eixiria una de les obres mes fonamentals del nostre saber.

Hui, prop de mil anys després recordem que abans de ser Espanyols eren Valencians i abans d'això pertanyíem al regne de Dénia que, aleshores, era un dels més importants a tota la península. Per tant ens sentim molt orgullosos de que un avantpassat nostre siga recordat arreu del mon un mil.leni desprès. Per la nostra banda, aquest anys ens vestirem de moros millor que mai, passejarem pels nostres vells carrers amb més festa que mai. Lluitaren una estona i tomarem a passejar, perquè, després de tot; fent festa, fem història

Bones festes atots, gràcies de nou junta directiva, recordeu que a allà la nostra partida tenim una vella ermita a la que volem embellir-la com mai i necessitem de la vostra ajuda (C.A.M. 2090-0033-87-00416351/34)i a tu gran amic ABU-S-SALT UMAYYA, sigues en sigues, moltes gràcies per tot. Avui, ala teva Marina, som en festa.!

GENT DE LA COMETA