Gastronomía
Arriba - Dalt ]

 

Arriba - Dalt

Fiestas y Eventos

Costa Blanca

Dinero y Seguros

Directorio de Empresas

Director Financiero

Consultas Abogados

Asesorías y Gestorías

Directorio ABC

 

Gatronomia. Pescado de la Bahia de Calpe

La cuina tradicional o casera és la que millor defineix la cultura gastronòmica d'aquesta vila de la Costa Blanca, tan oberta a la influència civilitzadora, d'antany tot rebent fenicis, grecs, cartaginesos, romans i àrabs, i ara arreplegant del turisme europeu i internacional. Es pot afirmar que, en el que és autòcton i tradicional, tenim un tresor culinari.
L'anomenada "dieta mediterrània" adquireix cada volta més importància, per això és habitual trobar a la carta dels nostres prestigiosos restaurants típics, plats com el "Cruet de peix", el "putxero amb pilotes", o la "fideuà" que es poden compara amb plats més sofisticats, tot gaudint d'una inqüestionable acceptació per part del comensal.
Però és l'arròs l’estrella màxima de la gastronomia calpina. Originari d'Àsia, i introduït en la península pels àrabs en el segle VIII, no és exagerat parlar dels mil i un arrossos: Sec, caldós, o amb carn de porc, pollastre o conill, amb salat o amb peix del Mediterrani, a l'alacantina, a la marinera, "negre", amb tonyina i gambes, amb conill i caragols, o simplement amb trossets de bacallà, l'arròs és el rei de la nostra cuina.
Té el peix una preferència en la dieta de la zona. Visitants acostumats a una dieta de carns, no tarden en adaptar-se als nostres plats de peix, productes variats del nostre mar. Rèmols farcits de mariscos, lluç amb coles d'escamarlans i cloïsses de carril, o amb angules, o llenguado amb gambes, orades i molls al suc cremós de la mar amb guarnició d'eriçons, escalopa farcida d'escamarlans, llenguado a la sal, mero amb cloïsses i angules o llagosta en caldereta, són un exemple del que Calp pot oferir, com el "Putxero de polp", "Llauna de Calp" , o "Bull".
No per això, les carns són menyspreables a la nostra cuina. Pel contrari compten amb una excel.lent qualitat i preparació, com el magret d'ànec, el corder, la vedella, el cabrit, entrecot, conill o perdiu.
Compta també la nostra zona amb indubtables mestres xarcuters, la botifarra de carn o ceba, la salsitxa blanca, roja o de Pasqua, la sobrassada i el figatell són productes de la nostra terra que es venen frescos o adobats.
Entre les postres típiques de Calp, esmentarem les figues, les panses, les ametlles, les magranes, les figues de pala i els dolços típics àrabs com el raïm en aiguardent, els pastissets de moniato, dolços nadalencs, l'arrop i talladetes i la mona de Pasqua.
DIPUTACIÓ D'ALACANT / CALP
Traduïda per Toni Roderic de Dénia