Creu i Lluna
Arriba - Dalt ] Cròniques ] Barres Senyera ] [ Creu i Lluna ] Moros i Cristians ] Moros ] Parodia Moros i Cristians ] Cocina Califal ]

 

Arriba - Dalt

Fiestas y Eventos

Costa Blanca

Dinero y Seguros

Directorio de Empresas

Director Financiero

Consultas Abogados

Asesorías y Gestorías

Directorio ABC

 

Presentació:

Creu i Lluna

Darrera actualització: 26/09/2000
Tenim un altra manera d'entendre la festa. Respecte a la tradició, arrelament al poble, promoció del nostre carácter. A vegades és més fàcil dir el que "no volem ser". Quan Moisès va baixar amb els 10 manaments, res digué sobre si hauria d'existir una, vint-i-una o cap associació que representara als festers, és per això que pensem que tenim dret a ser representats per una entitat que comporte uns objectius reivindicatius dins la festa. Existeixen tota una sèrie d'actituds que desarrelen la nostra festa, actituds que obliden la rememoració d'un fet històric, el nostre naixement com a poble, que resten qualitat als actes festers. Es per això que hem volgut iniciar amb aquest document la preparació de les bases d'una entitat que ens ajunte i represente.
Com vaig sentir parlar a un president d'una important comissió de festes: si hem de recordar uns fets que ocorregueren a la edat mitjana, semblem-nos en el més possible a aquella realitat, i jo afegiria, si hem d'honorar a aquells que iniciarem aquestos ritus festius, intentem fer-ho amb dignitat, i per uns dies sentin-nos valencians i pobladors d'aquestes terres.
L'altre dia un company de festa, parlant sobre Creu i Lluna, em digué:
- a mi ningú em dirà com he de desfilar a Mutxamel!
És un greu error pensar d'aquesta manera. El meu amic no pensa que ja és a una associació inter-festera, vull dir que arreplega festes de molts pobles. Una associació que te tots els drets a dictar, aconsellar, finançar, estudiar, publicar, etc. Si aquesta associació, com qualsevol altra, acorda determinats objectius i es aprovada per la majoria dels seus components, el meu amic haurà de comprendre les obligacions que comporta estar dins d'aquesta entitat.
És per això que nosaltres volem construir una entitat que permeta aplegar a acords, estudie, investigue, promoga, aconselle, publique, finance, etc. però des d'un angle diferent. Des del punt de vista d'una festa valenciana. Nosaltres no hipotequem el futur de la nostra festa per ajuntar-nos amb festes de pobles d'altres comunitats que impedeixen el desenvolupament arrelat i tradicional del caràcter valencià de nostra cultura. 
Què som?
- som un plataforma reivindicativa nascuda a l'estiu del 2000
- hem començat a treballar a partir d'una pàgina web. Mitjançant aquesta fem distribució de les nostres idees, propostes i articulació.
- també tenim un apartat postal a Mutxamel, gràcies a ell podem també distribuir i arreplegar informació.
Qui som?
Doncs, els primers col.laboradors que han donat el seu suport a la plataforma, sense esmentar aci els noms, pertanyen als pobles i viles de:
Alcoi, Mutxamel, El Campello, Sant Vicent del Raspeig, Benigànim, Llutxent, Dénia, Ibi i Oliva. Gent que des d'un primer moment han estat per la idea de treballar dins de la festa i formen el punt de partida dins del seu poble per a que Creu i Lluna es desenvolupe.
Requeriments:
- Ser membre d'una entitat festera de moros i cristians, es adir, limitem el nostre àmbit a la festa de moros i cristians.
Objectius:
- Iniciar un "retrobament" cultural de la festa. Un anàlisi i un estudi seriós de les fonts que ens permeta conèixer el passat i entendre el futur.
- Defensar la valencianitat de la festa dels moros i cristians i recuperar la tradició històrica de la festa de moros i cristians. Son festes centenàries, això vol dir que el seu naixement estava lligat al bressol de la nostra cultura i tant en els seus components fundadors com en el ritus festiu inicial era popular i valencià.
- Protegir de la marginació aquelles festes de moros i cristians que, actualment, estan arraconades per celebracions que, tot i ser legítimes i enriquidores, no formen part del nostre patrimoni festiu autòcton.
Àmbit territorial:
El País Valencià. Volem recuperar una articulació comarcal més pròpia i coherent.
Pla de treball:
-Aplegar festers i festeres d'arreu del País Valencià que promoguen i impulsen, en els seus respectius àmbits, la reflexió al voltant dels objectius de l'associació.
-Difondre, mitjançant una pàgina web i un apartat de correus, la iniciativa de construir una entitat, amb caràcter d'associació, que aplegue tots els components de la festa de moros i cristians preocupats per la llengua, la cultura i la defensa del nostre patrimoni festiu.
-Fer conèixer a totes les associacions de caràcter fester de moros i cristians aquesta idea per a sensibilitzar a aquells que les integren respecte dels nostres objectius.
-Encetar una sèrie de presentacions de Creu i Lluna en cadascú dels pobles on tenim membres impulsadors i col.laboradors.
Queda clar, des d'un principi, que l'objectiu actual no és crear cap entitat, sinó una plataforma de gent per a crear-la més endavant. Fem-ho possible! Hi ha molta gent com nosaltres: festers i festeres, valencians i valencianes que s'estimem la tradició i la festa.
Fes la teua aportació des del correu electrònic i col.labora amb nosaltres!

Creu i Lluna