L'ermita Sant Joan
Arriba - Dalt ] [ L'ermita Sant Joan ] L'ermita Sant Joan hui ] L'ermita Sant Joan 280 Aniversari ] La Creu de la Cometa ] Abu-S-Salt-Umayya ] 22/06/2001 1 ] 22/06/2001 2 ]

 

Un dels paratges més importants i que més estimen la gent de la Cometa, és la nostra ermita.

Aquest lloc és el punt de referència de tota la nostra societat agrícola i ramadera. Sota la seva façana han passat moltes generacions demanant la protecció del nostre Sant. Sant Joan.

La nostra ermita te com a curiositat una inscripció en la portalada d'entrada on quelcom va picar una data: 1717. Des de sempre la nostra gent ha cregut que aqueixa data era la data de la seva creació. La gent d'ací hem tingut la sort de comptar amb un personatge meravellós. Es tracta del Pare Vicent (En Vicent Llopis). Aquest personatge era el presbiteri del poble de Calp i, el 28 d'abril de 1947 escrigué el primer llibre de l'historia del nostre poble. Des d'allí troben unes primeres referències a la nostra ermita de la Cometa.

Ermita de La Cometa

No tenemos noticia alguna sobre la historia de este pequeña ermita. Está enclavada en la partida rural de la Cometa y adosada a dos grandes casas que hasta 1747, formaban la masia fortificada de La Cometa, y que en la actualidad ofrecen aún aspecto de vieja fortaleza. En este año, al renovarse la masía, la privaron de ese carácter defensivo que tenía e hicieron dos viviendas, tal como hoy la vemos.

La fachada de este ermita, lo mismo que su pequeña espadaña, son de piedra tosca de Calpe.

Su titular, San Juan Bautista, era una preciosa escultura de blanco y finísimo mármol, de tal dureza, que al ser asaltada la ermita en 1.936, costó gran trabajo el romperla.

En 1943, Don José Cabrera, de Benisa, regaló la sencilla imagen que actualmente tiene.
Los vecinos de La Cometa (Cases de Torrat) celebran todos los años con gran entusiasmo la fiesta de San Juan, el dia 24 de Junio.

Calpe, por Vicente LLopis. pag.156-157

Com hem dit abans, la data i l'origen de la nostra ermita no est gens clar. Comptem amb una data molt important con és la que queda gravada a la seva façana i que, com hem dit, senya-la l'any 1.717 com podeu veure en la fotografia. 

Segons l'opinió del nostre més insigne erudit, En Jaume Pastor i Fluixà, considerem que com la tradició de dedicar les ermites a Sant Joan és més posterior, tal vegada la nostra ermita siga una mica, no molt, més jove. De tota mena, es força difícil rebatre la data de la seua façana.

No disposen de més dades ja que l'ermita de Sant Joan de la Cometa té unes particularitats que la fan, si no única, al menys molt particular.  

Una de les primeres observacions que pot veure un visitant és la particularitat que el sostre de la capella no correspon als sostre de l'ermita ja que ens troben amb un hostatge dalt d'ella.

Això és degut que la nostra ermita pertanyia abans a l'oratori privat de la casa fortificada sent tot un sols edifici. Passat el temps, els propietaris van cedir al nucli de la població la seva ermita i des de les hores considerem que es va quedar com avui la coneixem.

Les dimensions de l'ermita són força reduïdes ja que procedint d'un oratori particular i al xicotet nucli de població que hi poguera haver, no eren precises majors instal·lacions.

Avui en dia n'hi han alguns aspectes diferents d'aquella primera ermita. Segons ens consta del més major, n'hi havia un púlpit i un altar major ben pobret. L'únic de més valor deuria ser el Sant Joan de marbre que ens referia el pare Llopis en el seu llibre. Tant el púlpit, com l'altar i el Sant foren destruïts en la guerra civil. En aquell temps la nostra ermita va ser transformada en un magatzem de garrofes.

Bernat Banyuls i Sala

Página :   1   2   3   4   5   6   7

[ Anterior ]      [ Próxima ]