Issa Ibn Mariam
Arriba - Dalt ] Piratas ] Corsaries ] Conqueridores ] Templaris ] [ Issa Ibn Mariam ] Beduinos ] Sharquies ] Bereberes ] Taifas Eslavas ] Califas ] Zaireñas y Llauradors ] Ben Al-Labbana ] Bernat Capó 1999 ]

 

Arriba - Dalt

Fiestas y Eventos

Costa Blanca

Dinero y Seguros

Directorio de Empresas

Director Financiero

Consultas Abogados

Asesorías y Gestorías

Directorio ABC

 

Benissa. Desfile Moros y Cristianos 01 Julio 2001. Moros i Crsitians

DSC03235.JPG Ambaixador Cristià. Darrere Conqueridores DSC03239.JPG DSC03240.JPG
DSC03241.JPG DSC03242.JPG DSC03243.JPG DSC03244.JPG
DSC03245.JPG DSC03246.JPG DSC03248.JPG Capità Cristià: Jose Vicente Crespo Capó

JESÚS FILL DE MARIA (ISSA IBN MARIAM), SEGONS ELS MUSULMANS

Es molt conegut que el nom de Benissa ve de l’arab i que significa “els fills de Jesús”, referència a un musulmà que es deia Jesús, com Jesús fill de Maria, i que va donar el seu nom als seus descendents, com cognom o nom de família. Jesús
fill de Maria (Issa Ibn Màriam) és un profeta molt venerat pels musulmans i no és gens estrany que hi haja gent que prenga el seu nom, entre els musulmans ( encara que prenen molt més el nom de Mahoma, Muhàmmad, o renoms seus, com Áhmad, Mahmud, Hamid, Hammda, etc.). Els Benissa varen formar una família, originària de Xèrica, que va donar molts personatges famosos a Xàtiva, Alzira Dénia i, evidentment, a Benissa, d’on era molt probablement el famós poeta Muhàmmad Ibn Issa Ibn Al-Labbana. 
Jesús fill de Maria, profeta de l'Islam, té, en aquesta religió, una imatge bastant diferent de la que té en el Cristianisme. Pot ser interessant, amb l’avinentesa de les Festes de Benissa, de conèixer els principals elements d’aquesta imatge musulmana de Jesús i de comparar-la amb l’imatge cristiana més coneguda entre nosaltres dintre d’un respectuós ecumenisme de les creences de musulmans, de cristians i d’agnòstics religiosos.
Jesús fill de Maria apareix sovint en el Corà, el Llibre sagrat dels musulmans, revelat per Déu a Mahoma, segons la fe islàmica. Es un profeta, com Mahoma, predecessor de Mahoma, enviat per Déu als homes amb un Llibre sagrat (anomenat Evangeli) com Mahoma amb el Corà, per indicar als homes com s’han de comportar per salvar-se en aquesta vida i després de la mort. Com tots els altres profetes que han precedit a Mahoma, segons el Corà, ha patit de l'incomprensió dels seus contemporanis, però ha fet el que havia de fer i ha anunciat la vinguda de Mahoma després d'ell.
Jesús fill de Maria porta un missatge, en nom de Déu, el Llibre sagrat o evangeli, que s’assembla al Corà i que no té res a veure amb els Evangelis del cristians. L'Evangeli tindria de ser únic, segons la fe islàmica i no els quatre textos que tenen els cristians i que són llibres dels deixebles de Jesús i no pas d’ell, ja que són diferents i tenen contradiccions i creences absurdes per a la fe musulmana, com és la Trinitat i el caràcter diví de Jesús, que és només un profeta com Mahoma i no pas Déu, segons l’Islam. Per aixó, la biografia de Jesús fill de Maria és diferent de la dels cristians. 
El Corà concedeix molta importància als miracles que Déu va fer amb motiu del naixement i, sobre tot, de la concepció de Jesús fill de Maria. Es una mena de defensa de l’honor i de la virginitat de Maria abans del naixement de Jesús, contra la creença jueva. Molts detalls del naixement de Jesús segons el Corà s’assernblen als textos cristians dels evangelis apòcrifs: Jesús fill de Maria parla des del seu naixement, per a defensar la seua mare; fa miracles amb les palmeres per a donar-li de menjar, etc. Mai no apareix el pare de Jesús fill de Maria: el miracle de Déu en la seva concepció no demana cap intervenció de pare. Serà solament la seva mare qui tindrà cura del xiquet i el farà educar fins que es faça gran i puga cuidar ell mateix de la subsistència de la seva mare, fins a la seva mort, plàcida i pietosa. Uns Angels, segons la tradició musulmana, varen baixar del cel per fer-li les ablucions mortuòries, segons el ritus musulmà abans que el seu fill. l’enterri.
Llavors comença la “vida pública” de Jesús la seva predicació. Es una predicació sense èxit, malgrat els miracles que va fer Déu per ajudar-li: coneixement de coses ocultes, multiplicació d’aliments i fins i tot resurrecció de morts. Els seus deixebles no es fien d'ell i fan cas al domini i als seus fills, que els enganyen i els fan creure bogeries, que després transmetran als cristians.
Els musulmans no creuen pas en la mort de Jesús fill de Maria, oposant-se a les creences cristianes i jueves en aquest punt de la biografia de Jesús. No creuen que va ser crucificat, ans que va ser substituit per un altre, potser el mateix Judes o un rei de Siria, que passava per Palestina en vida penitent i que es deja també Jesús. Per aixó els musulmans avorreixen generalment la creu dels cristians. Creuen que Jesús fill de Maria ha estat elevat al cel, segons diu el Corà, sense morir, i que tornarà abans del Judici Final. Predicarà el Corà, especialment als cristians, exonant-los a fer-se musulmans i seguir la doctrina de Mahoma i el Corà. Es casarà, tindrà fills, morirà i tindrà la seva tomba al costat de la de Mahoma, a la ciutat aràbiga de Medina. A la mesquita principal d’aquesta ciutat es mostra el lloc a on serà enterrat. 
A Jesús fill de Maria, també li diuen els musulmans Al-Masih, nom que ve de Messias peró que no té el mateix significat que en cristianisme o el judaisme. Li diuen també Nabí, que vol dir “profeta”, i Rasul, que vol dir “enviat” (de Deu). Es també Wajih o “important”, Mubàrak o “beneït”, Mucàrrib o “que és aprop de Deu”, Abdàllah o “servidor de Deu”, Kàlimat Allah o “paraula de Deu”, Ruh Allah o “esperit de Deu”, Caulalhac o “paraula de veritat”, i altres noms que se li aplica en el Corà. Tots són noms d’afecte i d’estima. Els místics musulmans, en particular, han tingut un particular apreci per ell.
Peró s’ha de dir que aquest afecte no té cap mesura amb el que tenen tots els musulmans --inclosos, evidentment, els que vivien a Benissa fa més de mil anys-- a Mahoma, el Profeta de l'Islam. I també s’ha de dir, segons els textos del Corà, que potser siga més important Maria que el seu fill, Jesús fill de Maria.
Mikel de EPALZA
Universitat d’Alacant